Ako ste ikada poželjeli svoj dom oplemeniti jedinstvenim keramičkim ukrasima ili uporabnim predmetima, a svoju škrinjicu za nakit komadima kakve nema nitko drugi, uz to još prihvatljive cijene, sve to možete pronaći u Međimurju u Ateljeu KERAMOS VALKAJIvana Valkaj, inženjerka agronomije iz Železne Gore u planu je imala sasvim drugačiji životni put, no danas zna da radi baš ono što najviše voli. Predmeti proizašli iz keramičke radionice Keramos Valkaj oduševljavaju sve u Međimurju, pa i šire, a između ostalog mogu se naći i u suvenirnici Muzeja Međimurja, ali i na aktualnom Porcijunkulovu.

Ivanina sklonost prema umjetnosti postoji već od ranijih dana kada je u slobodno vrijeme zanat učila od mentorice Jelene Valkaj. Ubrzo je hobi prerastao opsesiju te je tako Ivana danas svoj život u potpunosti posvetila keramici i proizvodnji unikatnih keramičkih proizvoda. Ambiciozna je te je u mogućnosti svaku svoju ideju prenijeti u djelo.

Jelena Valkaj (1943., Železna Gora) završila je studij likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu i radila kao likovni pedagog. Usporedno se aktivno bavila keramikom. Tijekom rada u ptujskoj tvrtki Opekarna (1987. do 1996.) posvetila se studioznom proučavanju tehnoloških i oblikovnih aspekta u radu s keramikom.

Njen opus obuhvaća različite dekorativne i uporabne predmete među kojima se posebno ističe profinjeni unikatni nakit. Od 1996. do 2012. predavala je na Odjelu za dizajn keramike u Graditeljskoj školi Čakovec. Sudjelovala je na brojnim stručnim seminarima u zemlji i inozemstvu te izlagala na skupnim i samostalnim izložbama.

Profesionalni izazov kojemu se posvetila s puno entuzijazma bila je i izrada suvenira za Muzej Međimurja. Tako je nastala serija replika 17 muzejskih predmeta povezanih s našom prošlošću..